2023 sonbahar döneminde Koç Üniversitesi Rektörü olarak göreve başlayan Prof. Dr. Metin Sitti, 2014-2023 yıllarında Almanya’daki Max Planck Topluluğu’nun tek Türk üyesi olarak Akıllı Sistemler Enstitüsü’nde Direktör olarak çalıştı.
Prof. Dr. Sitti bilim, mühendislik ve teknolojinin kesiştiği noktada insan sağlığının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarıyla yeni ufuklar açmış ve çok değerli bilimsel buluşlar gerçekleştirmiştir. Araştırmaları, kablosuz tıbbi mikro-robotlar, doğadan esinlenen minyatür hareketli robotlar ve yeni malzemeler ile yumuşak minyatür robotlar, fiziksel akıllılık ve mikro/nano-robotik dahil olmak üzere, robotik ve akıllı sistemler bünyesindeki çok çeşitli çalışma konularını kapsamaktadır.
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde 1992 yılında tamamladıktan sonra yine aynı bölümden yüksek lisans derecesini 1994 yılında almıştır. Doktora araştırmalarını Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde 1999 yılında tamamlamıştır. ABD’deki California Üniversitesi - Berkeley’de doktora sonrası araştırmacı ve öğretim üyesi olarak 1999-2002 yılları arasında çalışmıştır. 2002-2014 yılları arasında yine ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Enstitüsü’nde ve Makina Mühendisliği Bölümü’nde profesör olarak araştırmalarına devam etmiştir. 2011-2012 yılları arasında Harvard Üniversitesi, Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) ve Sorbonne Üniversitesi’nde ziyaretçi profesör olarak görev yapmıştır.
2018 yılında Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi olan Metin Sitti, 2018-2023 yıllarında Koç Üniversitesi Tıp ve Mühendislik fakültelerinde kısmi zamanlı öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
2020 yılında ise “Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi’nin” Mühendislik ve Teknoloji kategorisindeki “Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü”nün sahibi oldu.
Clarivate* tarafından 2021, 2022 ve 2023'te en yüksek atıf alan araştırmacı ünvanını aldı ve 2024 yılında doğadan esinlenen yapıştırıcılar ve minyatür robotlar alanlarında mühendisliğe yaptığı öncü ve olağanüstü bilimsel katkılardan dolayı Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE) üyeliğine seçildi.
  • Clarivate her yıl, kendi araştırma alanlarında dünya çapında önemli ve etki göstermiş araştırmacıları belirliyor.